JALKANÖRTIN OPAS TOIMIVIIN JALKOIHIN - VERKKOVALMENNUS

Tarinoita polun varrelta...


kuva: Antti Saarimaa
kuva: Antti Saarimaa

Petteri
ultrajuoksija

"Puoli vuotta sitten kyselin fb:n luomujuoksuryhmässä: "Sopiiko paljasjalkajuoksu lättäjaloille?" Olin kriisissä. Ensimmäistä kertaa koko 11-vuotisessa kestävyysjuoksuelämässäni olin saanut itseni liikkumalla rikki. Jalkaterästäni jouduttiin poistamaan yksi parantumattomasti murtunut luu. Siihen kiinnittynyt jänne leikattiin irti ja ankkuroitiin uuteen paikkaan. Opettelin kävelemään, enkä tiennyt tuleeko minusta enää koskaan ultrajuoksijaa. Olin kadottanut yhteyden ja luottamuksen omaan kehooni sekä maastoon jalkojeni alla.

Onneksi Paljasjalka Fysion Matti otti minuun yhteyttä ja tarjosi ilmaisia vinkkejään. Niiden innoittamana päädyin verkkokurssille, jossa hän alkoi etäyhteyden välityksellä koutsata minua pysyvään elämänmuutokseen. Ensimmäistä kertaa oivalsin, että holvikaaria pystyy muokkaamaan korkeammiksi vielä aikuisiälläkin - pitää vain tietää mitä tekee. Ja Matti kyllä tietää mitä tekee, mahdollisesti enemmän kuin kukaan muu Suomessa!

Ilman Paljasjalka Fysiota tuskin olisin päässyt näin nopeasti jaloilleni. Tätä kirjoittaessani olen hetki sitten tullut maaliin Himos Trail 52 km:n polkujuoksukisasta. Olen saanut takaisin vahvan yhteyden kehooni ja maahan jalkojeni alla. Luotan taas jalkoihini ja tiedän niiden kestävän kovaa kuritusta. Minulla on kirkas aikomus yltää tulevaisuudessa yhä äärimmäisempiin ja pidempiin suorituksiin, aina useisiin satoihin kilometreihin saakka." 


Anni

"Oon saanu myönteisemmän ajattelun omaa kehoa ja jalkoja kohtaan, nyt tiiän että pystyn vaikka mihin kun vaan teen ja totutan kehoa liikkumaan. Oon istunut vähemmän tuoleilla ja enemmän muualla ja ylipäänsä kiinnittänyt huomiota kehon käyttöön.
.
Jalkaterät osoittaa nyt kävellessä luonnostaan eteenpäin, eikä sivuille. Kävely tuntuu rullaavammalta ja kevyemmältä. Jalkaterien kivut on myös vähentynyt."   


MITEN HOMMA TOIMII?

Inspiroiduitko tarinoista? Kiinnostaa siuta osallistua valmennukseen?


- Ota yhteyttä tai varaa suoraan aika ilmaiseen alkukartoitukseen ajanvarauskalenteristani:
> Jalkanörtti > Jalkanörtin Opas - Alkukartoitus

- Lähetän sinulle linkin videopuheluun. Käytän puheluun Diariumin Viivi-palvelua, joka aukeaa suoraan selaimeen kännykällä tai tietokoneella.

- Huolehdi, että puhelimessa tai tietokoneessa on tarpeeksi akkua.

- Varaa ympärillesi tilaa liikkua ja mahdollisuus kuvata liikkumistasi.

Verkkovalmennuksen runko


Alkukartoitus
- Kartoitetaan lähtökohtiasi, motiivejasi ja tarkistetaan pari liikkuvuusasiaa, jonka jälkeen kerron lisää valmennuksesta.

- Alkukartoitus on ilmainen, eikä sido sinua osallistumaan. Kartoituksen päätteeksi teet päätöksen mukaan lähtemisestä.

Startti
- Mikäli päätit lähteä mukaan tutkimusmatkalle, saat starttipaketin, jossa on mukana teoriaa sekä käytännön ohjeita miten lähdet etenemään.

- Starttivaiheen ohjeistus luo myös rungon arkisten rutiinien muuttamiseksi, joka tulee kulkemaan matkassa koko valmennuksen ajan.

- Varaa aika 1. oppitunnille kahden viikon päähän. Voit tehdä sen suoraan ajanvarauskalenteristani:
> Jalkanörtti > Jalkanörtin Opas - 1. oppitunti


1. oppitunti - viikko 2
- Ensimmäisellä oppitunnilla käydään läpi ihmiskehon ja erityisesti jalkojen rakennetta ja toimintaa. Tulet oppimaan jalan eri tehtävät askeleen aikana ja myös sen, kuinka kenkävalintamme vaikuttavat jalan toimintaan.

- Oppitunneilta tulee tietenkin myös läksyjä, tämän tunnin läksyt keskittyvät jalkojen mobilisointiin sekä jalan holvikaarien etsimiseen ja niiden hallinnan harjoittamiseen.

- Varaa aika seuraavalle oppitunnille kahden viikon päähän.

2. oppitunti - viikko 4
- Toisella oppitunnilla käymme läpi lonkkien toimintaa. Tulet oppimaan miten yhteiskunnassamme vallitseva liikkumattomuuden kulttuuri vaikuttaa lonkan ja lantion seudun toimintaan. Tämän lisäksi mietimme pakaranlihasten roolia uudestaan ja herättelemme nukkuvia pakaroita, vain huomataksemme, että ei ne tainneet olla nukkumassa ollenkaan.

- Toisen oppitunnin läksyt keskittyvät lonkan seudun liikkuvuuden rakentamiseen ja sen hallinnan harjoittamiseen.

- Varaa aika seuraavalle oppitunnille kahden viikon päähän.

3. oppitunti - viikko 6
- Kolmannella oppitunnilla vedämme asioita yhteen ja haastamme oppimaamme erilaisilla tasapainoharjoituksilla.

- Läksynä edellä mainutut tasapainoharjoitukset.


6. Yhteenveto - viikko 8
- Valmennusjakson lopuksi teemme vielä yhteenvedon ja tarkastelemme saavutettuja tuloksia.

- Mikäli kaikki on mennyt suunnitellusti, olet nyt kehittänyt arkeesi rutiineja joiden seurauksena kehosi kokee enemmän liikettä ja pysyy paremmin auki, jalkasi toimivat paremmin suhteessa kulkemaasi alustaa ja lonkkasi osaavat ohjata paremmin jalkojen toimintaa.

- On myös hyvin mahdollista, että monet sinua vaivanneet kivut ja kolotukset ovat jääneet taakse. Lisäksi olet oppinut havainnoimaan syy-seuraussuhteita, jotka ovat vaikuttaneet kokemiisi ongelmiin.

- Nyt on aika kirjoittaa vielä palautetta kokemuksestasi!


HERÄSIKÖ MIELENKIINTO?

Varaa aika ilmaiseen alkukartoitukseen ajanvarauskalenteristani!